Monday, March 28, 2011

Kek Coklat Fondue (Fondue Chocolate Cake)

qriuz.kek.coklat.fondue

Riuz Recipe kembali lagi! Memandangkan resepi Bebola Ayam Keju yang lepas mendapat sambutan yang amat memberangsangkan, maka saya meneruskan dengan menyumbang resepi-resepi masakan buat pembaca yang tercinta. Kali ini adalah kek basah yang amat mudah untuk dibuat dan amat sedap untuk dimakan (bergantung kepada yang membuatnya lah, hehe).

Bahan A:

1 tin susu cair krimmer
½ tin susu pekat
2 cawan serbuk coklat
½ cawan minyak atau marjerin

Masak bahan A dalam periuk sehingga mendidih.

Bahan B:

3/4 cawan tepung gandum
½ sudu besar serbuk bikarbonat
½ sudu besar serbuk baking powder

Bahan C:

3 biji telur
1 sudu ising vanilla
½ cawan marjerin

Bahan D (inti dalam kek):

Ada banyak pilihan untuk anda di sini,
a) Jem raspberry
b) Jem blueberry
c) Jagung manis krimmer dalam tin
d) Coklat dari bahan A

Cara-cara:
  1. Mula masukkan telur ke dalam pengisar (blender), dan kisar selama 3 minit.
  2. Kemudian, masukkan bahan C yang lain dan kisar sehingga sebati.
  3. Masukkan pula 3/4 dari bahan A yang telah dimasak tadi ke dalam pengisar dan kisar sekali bersama bahan C tadi. Baki bahan A ditinggalkan sedikit untuk memastikan kek Fondue anda lebih basah dan berinti ditengahnya nanti.
  4. Seterusnya, masukkan kesemua bahan B dan kisar sekali lagi.
  5. Sapukan marjerin ke permukaan bekas pembakar kek (saiz: 15cm x 15 cm) supaya kek anda tidak melekat di bekas ini dan sukar dikeluarkan nanti.
  6. Tuangkan semua bahan tadi ke dalam bekas pembakar kek tadi.
  7. Akhir sekali, tuangkan (bahan A yang selebihnya) ke tengah-tengah adunan kek tadi.
  8. Jika inginkan inti, tuang juga di tengah adunan tadi.
  9. Kukus dalam masa 50 minit
Siap! Selamat mencuba. :)

2 comments:

  1. Tak perlu ambil resepi nampaknya.. Boleh terus minta orang yg bagi resepi buatkan... Hehehe

    ReplyDelete