Setelah blog tergendala untuk beberapa hari, kini saya berpeluang mengisinya dengan post yang terbaru, dan pertama kalinya, mengenai resepi makanan. Ini adalah percubaan pertama untuk post sebegini, jika ianya mendapat sambutan, insyaallah saya akan berkongsikan lagi resepi-resepi yang lain.
Bahan-bahan:
2 cawan daging ayam kisar
1 cawan tepung pulut
1 sudu kecil garam
1 sudu besar lada sulah
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
*keju sebagai inti (apa-apa jenis)
*sayur seperti lobak merah dan jagung
*lada halus kisar bagi mereka yang suka pedas
Cara-cara:
1. Masukkan kesemua bahan-bahan di atas KECUALI keju ke dalam blender
2. Kisar (blend)
3. Bahan yang telah dikisar tadi digentel menjadi bentuk bebola. Jangan lupa masukkan
keju ke tengah-tengah bebola tadi sebagai inti
4. Sediakan periuk dan panaskan air sehingga mendidih.
5. Bila air dalam periuk telah mendidih, masukkan bebola tadi. Rebus sehingga timbul
2 cawan daging ayam kisar
1 cawan tepung pulut
1 sudu kecil garam
1 sudu besar lada sulah
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
*keju sebagai inti (apa-apa jenis)
*sayur seperti lobak merah dan jagung
*lada halus kisar bagi mereka yang suka pedas
Cara-cara:
1. Masukkan kesemua bahan-bahan di atas KECUALI keju ke dalam blender
2. Kisar (blend)
3. Bahan yang telah dikisar tadi digentel menjadi bentuk bebola. Jangan lupa masukkan
keju ke tengah-tengah bebola tadi sebagai inti
4. Sediakan periuk dan panaskan air sehingga mendidih.
5. Bila air dalam periuk telah mendidih, masukkan bebola tadi. Rebus sehingga timbul
ke permukaan air tersebut.
6. Angkat dan tos air dari bebola.
7. Goreng dalam minyak panas yang apinya sederhana sehingga bebola menjadi warna
keemasan
8. Sediakan dengan sos cili, siap!
Credit goes to Erney Diana for the recipe.
6. Angkat dan tos air dari bebola.
7. Goreng dalam minyak panas yang apinya sederhana sehingga bebola menjadi warna
keemasan
8. Sediakan dengan sos cili, siap!
Credit goes to Erney Diana for the recipe.
a for apple... b for ball... c for Cheese!
ReplyDelete