Friday, February 25, 2011

Bebola Ayam Keju (Cheesy Chicken Ball)


Setelah blog tergendala untuk beberapa hari, kini saya berpeluang mengisinya dengan post yang terbaru, dan pertama kalinya, mengenai resepi makanan. Ini adalah percubaan pertama untuk post sebegini, jika ianya mendapat sambutan, insyaallah saya akan berkongsikan lagi resepi-resepi yang lain.

Bahan-bahan:
2 cawan daging ayam kisar
1 cawan tepung pulut
1 sudu kecil garam
1 sudu besar lada sulah
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
*keju sebagai inti (apa-apa jenis)
*sayur seperti lobak merah dan jagung
*lada halus kisar bagi mereka yang suka pedas

Cara-cara:
1. Masukkan kesemua bahan-bahan di atas KECUALI keju ke dalam blender
2. Kisar (blend)
3. Bahan yang telah dikisar tadi digentel menjadi bentuk bebola. Jangan lupa masukkan
    keju ke tengah-tengah bebola tadi sebagai inti
4. Sediakan periuk dan panaskan air sehingga mendidih.
5. Bila air dalam periuk telah mendidih, masukkan bebola tadi. Rebus sehingga timbul 
    ke permukaan air tersebut.
6. Angkat dan tos air dari bebola.
7. Goreng dalam minyak panas yang apinya sederhana sehingga bebola menjadi warna
    keemasan
8. Sediakan dengan sos cili, siap!

Credit goes to Erney Diana for the recipe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comment:

© Q-riuz (2008 – 2013)

Hak cipta terpelihara. Setiap artikel yang tersiar di Q-riuz dihasilkan untuk tujuan pendidikan dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat Q-riuz hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan. Manakala untuk penerbitan semula dan berorientasikan komersil, setiap bahagian daripada artikel ini tidak boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluaran atau dipindahkan dalam bentuk lain, sama ada dengan cara bercetak, elektronik, mekanikal, fotokopi, rakaman dan sebagainya, tanpa izin Q-riuz terlebih dahulu.

"Curiosity Only Leads To One Thing...Knowledge"