Saturday, November 07, 2009

Ikhlas


Sesungguhnya aku diperintahkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ketaatan kepada-Nya dalam (menjalankan) agama. (Az-Zumar: 11)

Iblis menjawab, Demi kekuasaan Engkau, aku akan menyesatkan mereka semuanya, kecuali hamba-hamba-Mu yang ikhlas di antara mereka. (Sad: 82-83)


Ikhlas. Apa keistimewaan ikhlas sehinggakan orang yang memiliki ciri-ciri itu mendapat keredhaan dan kebaikan dunia akhirat. Perkataan ikhlas selalunya digunakan ketika kita sedang memberi sesuatu dengan suka dan rela hati, kerana cinta kepada penerimanya. Tanpa kita sedari, maksud ikhlas itu jauh lebih mendalam. Ada ikhlas di dalam ikhlas dan ada ikhlas lagi di dalamnya. Sejauh mana tahap keikhlasan kita - apakah niat kita yang baik pada mulanya semata-mata mendapat keredhaan Allah tapi kemudiannya dipengaruhi syaitan supaya riak itu juga dikira tidak ikhlas.

Seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah s.a.w, "Wahai Rasulullah, bagaimana pendapat anda tentang seseorang yang keluar (dari rumahnya) untuk berjihad di jalan Allah, dia ingin mencari pahala dan populariti sebagai seorang yang berani". Apa yang ia perolehi Nabi menjawab, "Tidak ada apa-apa". Walaupun ditanya beberapa kali, jawapan Rasulullah tetap juga sama. Kemudian Nabi bersabda, "Sesungguhnya Allah tidak menerima segala amal, kecuali amal yang dikerjakan dengan ikhlas dan untuk mencari keredhaan Allah" (HR An-Nasa'i)

Cuba bayangkan amalan-amalan kita selama ini, apakah ianya benar-benar ikhlas kerana Allah. Apakah anda muslimah memakai jilbab yang labuh supaya kamu dipuji orang ramai dan seronok dengannya? Pernahkah anda gembira jika anda dipuji orang-orang tua apabila anda ke masjid?

Na'uzubillah.

Lantas, oleh kerana keikhlasan berubah-ubah bersama niat, kita perlu menetapkan niat sebelum melakukan sesuatu perkara. Sebelum keluar ke universiti, tetapkan apa niat kita belajar. Kita tidak sanggup melihat kafirun dan jahiliyyah lagi yang memegang pemerintahan negara. Kita mahu menegakkan agama Islam. Kita tidak mahu digelar orang beragama yang tidak berilmu, orang dakwah yang hanya cakap pandai. Inilah sebabnya kita pergi menuntut ilmu. Semuanya lillahitaala.


Bila anda mula gembira jika dipuji, berhati-hatilah kerana riak hampir saja timbul lalu memadamkan segala niat awal anda yang ikhlas kerana Allah.

"Dan tidak ada seorang pun yang setara dengan Dia" (Al-Ikhlas: 4)

Apakah kita sedangkan menyamakan Allah dengan puji-pujian manusia? Anda selalu solat di masjid namun lama-kelamaan ia semakin pudar dengan riak dalam hati. Rugilah anda. Bukanlah mengatakan solat di masjid itu riak. Cuma kita perlu berhati-hati antara ikhlas, teladan kepada orang lain atau riak. Tepuk dada tanya hati.

Ya Allah, apakah amalanku yang selama ini ku anggap ikhlas kerana-Mu telah dikaburi riak. Ya Allah, jauhkanlah aku dengan syirik yang nyata dan yang tidak nyata.

Rasulullah s.a.w bersabda, "Mohonlah perlindungan kepada Allah dari Jubbil Huzn. Mereka bertanya, Apakah itu wahai Rasulullah? Nabi s.a.w menjawab, Suatu lembah di Neraka Jahanam, di mana setiap hari, Jahanam sendiri berlindung darinya sebanyak empat ratus kali. Mereka bertanya, untuk siapakah ini disiapkan, wahai Rasulullah? Jawab Nabi, Disiapkan untuk para qari' (pembaca Al-Quran) yang riak dengan amalan mereka" (HR Tirmidzi dan Ibnu Majah)

Betapa bahayanya riak ke atas diri kita. Halus dan tidak nyata tapi mengubah keikhlasan kita dalam melakukan pekerjaan. Manusia mengadili hanya dengan deria mereka. Namun, amal semua manusia hanya Allah yang mengetahui.

Tanda-tanda ikhlas dapat disimpulkan seperti berikut:

1. Menuduh diri berasa kurang sempurna dalam melaksanakan kewajiban kepada Allah.
2. Merasa keikhlasan dalam diri itu tiada dan selalu mempertanya keikhlasan diri sendiri.
3. Tidak terpengaruh dengan ujian atau celaan, tetapi tetap istiqamah.
4. Tidak berubah walaupun manusia berubah dalam hal ketaatan atau kemaksiatan.
5. Niat menjadi pusat pemerhatian dalam kehidupan.
6. Berusaha merahsiakan amal kebaikan kecuali ketika memberi teladan kepada orang lain.

Mungkin, orang yang menangis ketika beribadah di khalayak ramai itu lebih ikhlas daripada orang yang beribadah di dalam bilik seorang diri (yang riak).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Comments
0 Comments

0 comments:

Post a Comment

© Q-riuz (2008 – 2013)

Hak cipta terpelihara. Setiap artikel yang tersiar di Q-riuz dihasilkan untuk tujuan pendidikan dan bersifat non-komersil. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun alamat Q-riuz hendaklah disertakan bersama untuk memudahkan proses rujukan. Manakala untuk penerbitan semula dan berorientasikan komersil, setiap bahagian daripada artikel ini tidak boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluaran atau dipindahkan dalam bentuk lain, sama ada dengan cara bercetak, elektronik, mekanikal, fotokopi, rakaman dan sebagainya, tanpa izin Q-riuz terlebih dahulu.

"Curiosity Only Leads To One Thing...Knowledge"