Riuz Recipe kembali lagi! Memandangkan resepi Bebola Ayam Keju yang lepas mendapat sambutan yang amat memberangsangkan, maka saya meneruskan dengan menyumbang resepi-resepi masakan buat pembaca yang tercinta. Kali ini adalah kek basah yang amat mudah untuk dibuat dan amat sedap untuk dimakan (bergantung kepada yang membuatnya lah, hehe).
Bahan A:
1 tin susu cair krimmer
½ tin susu pekat
2 cawan serbuk coklat
½ cawan minyak atau marjerin
Masak bahan A dalam periuk sehingga mendidih.
Bahan B:
3/4 cawan tepung gandum
½ sudu besar serbuk bikarbonat
½ sudu besar serbuk baking powder
Bahan C:
3 biji telur
1 sudu ising vanilla
½ cawan marjerin
Bahan D (inti dalam kek):
Ada banyak pilihan untuk anda di sini,
a) Jem raspberry
b) Jem blueberry
c) Jagung manis krimmer dalam tin
d) Coklat dari bahan A
Cara-cara:
- Mula masukkan telur ke dalam pengisar (blender), dan kisar selama 3 minit.
- Kemudian, masukkan bahan C yang lain dan kisar sehingga sebati.
- Masukkan pula 3/4 dari bahan A yang telah dimasak tadi ke dalam pengisar dan kisar sekali bersama bahan C tadi. Baki bahan A ditinggalkan sedikit untuk memastikan kek Fondue anda lebih basah dan berinti ditengahnya nanti.
- Seterusnya, masukkan kesemua bahan B dan kisar sekali lagi.
- Sapukan marjerin ke permukaan bekas pembakar kek (saiz: 15cm x 15 cm) supaya kek anda tidak melekat di bekas ini dan sukar dikeluarkan nanti.
- Tuangkan semua bahan tadi ke dalam bekas pembakar kek tadi.
- Akhir sekali, tuangkan (bahan A yang selebihnya) ke tengah-tengah adunan kek tadi.
- Jika inginkan inti, tuang juga di tengah adunan tadi.
- Kukus dalam masa 50 minit
Tak perlu ambil resepi nampaknya.. Boleh terus minta orang yg bagi resepi buatkan... Hehehe
ReplyDeleteHohoho....
ReplyDelete